Menstruatie

menstruatie

Op deze pagina kun je alles vinden over het onderwerp “Menstruatie“. Vind informatie over menstruatie en de menstruatiecyclus. Ook is er aandacht voor vragen over menstruatie.

Vroeg of laat krijgt elke jonge vrouw met menstruatie te maken. De menstruatie stopt bij oudere vrouwen, als de menstruatie stopt en niet meer terugkomt is dit een teken dat de vrouw niet meer vruchtbaar is. Menstruatie is een teken van vruchtbaarheid. Ongesteldheid treedt maandelijks op bij vrouwen vanaf ongeveer het 10de jaar tot in sommige gevallen tot het 51ste jaar. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus tussen de 4 en 5 dagen, verschillend per vrouw. Het ongemak is in deze dagen groot, waardoor je vatbaarder bent voor irritatie en pijn. Naarmate je vaker met het menstruatie bijltje hebt gehakt des te makkelijker wordt het.

Menstruatiecyclus

Elke menstruatiecyclus heeft 2 fases: de luteale fase en de folliculaire fase. De folliculaire fase is de eerste fase, waarbij de baarmoeder voorbereid wordt op een bevruchte eicel. De luteale fase begint na de ovulatie, waarbij de eicel wordt innesteling. Bij Innesteling wordt de vorming van de hormonen overgenomen door de placenta. Gebeurt dit niet en worden de hormonen niet gevormd, dan spreken wij van een menstruatie.