Puberteit

puberteit

Op deze pagina kun je alles vinden over het onderwerp “Puberteit“. Vind informatie over puberteit en hoe je lichaam verandert tijdens de puberteit. Ook is er aandacht voor vragen over de puberteit.

De puberteit is een fase waardoor iedereen gaat. Het grootste slachtoffer van de puberteit zijn vaak de ouders. Deze krijgen alles over zich heen en doen alles verkeerd, één ding is zeker het ligt nooit aan het kind. Tijdens de puberteit ontwikkel je van een kind naar een volwassenen, je zal merken dat je borsten groeien of dat er haartjes op je penis en/of vagina beginnen te komen. Puberteit treedt meestal op tussen de 10 en 18 jaar. Naast dat je lichaam verandert, vindt er ook een ontwikkeling in de hersenen plaats. Al deze veranderingen hebben invloed op de ontwikkeling van kind naar een volwassenen.

Identiteit in de puberteit

Tijdens de puberteit ontwikkel je een eigen identiteit en wordt je een stuk zelfstandiger. Je merkt dat kinderen in de puberteit ontdekken wie ze zijn en over seks nadenken. Dit heeft ook invloed op twijfels over je eigen lichaam, waardoor het een belangrijke tijd is in het leven van de puber.  Het is voor de puber en ouders een lastige tijd er ontwikkeld zich een nieuwe situatie. Als puber kan je vatbaarder worden voor een slecht humeur en je ziet pubers zich vaak afkeren van de ouders. Als ouder kun je niks anders doen dan je puber aan te moedigen en te ondersteunen in de puberteit.