A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Borstvergroting

De grootte van de borsten is genetisch bepaald. Sommige vrouwen zijn zo ontevreden over de grootte, dat ze hun borsten door een plastisch chirurg laten vergroten of verkleinen. Bij een borstvergroting worden er implantaten aangebracht, via sneden onder de oksels, langs de tepels of onder de borstplooi. Zo’n implantaat kan gevuld zijn met siliconen, soja of zout water. Een operatie kost ongeveer €3500,-. Denk goed na over een borstvergroting.

Borstvergroting tips

Doe het alleen als je het zelf wilt, niet omdat bijvoorbeeld je partner hierop aandringt. Laat je goed informeren over alle voor- en nadelen. Neem niet te snel een beslissing. Verzamel materiaal over de voor- en nadelen van de verschillende soorten prothesen. Zorg dat je bij een goede chirurg terecht komt. Als je in verkeerde handen valt, kan een borstvergroting een lijdensweg worden. Praat van tevoren over de grootte. Zorg dat je een realistisch beeld hebt van wat je kunt verwachten, zodat het achteraf niet tegenvalt. Realiseer je dat de prothesen normaliter na ongeveer tien jaar vervangen moeten worden.

Voordelen borstvergroting

Het grootste voordeel van een borstvergroting is dat je er meer zelfvertrouwen door krijgt. Dit is van invloed op je geluksgevoel en ook op sex. Veel meisjes raken namelijk opgewonden als ze zich begeerd voelen. Ben je ontevreden over je lichaam, dan ben je meer bezig met mogelijk afkeuring dan met lust. Bovendien beweeg je je minder vrij in bed als je je voor je lichaam schaamt.

Nadelen borstvergroting

Aan een borstvergroting zijn risico’s verbonden die voor elke operatie gelden. Zo kunnen de wonden bijvoorbeeld geïnfecteerd raken. De prothesen kunnen ingekapseld raken, waardoor de borsten hard aanvoelen. De borsten kunnen hierdoor van vorm veranderen en pijn doen. Ongeveer 5 tot 10 % moet hierdoor opnieuw worden geopereerd. De tepels kunnen door de operatie gevoelloos worden en het kan lastiger zijn om borstvoeding te geven na het krijgen van een kind. Het grootste nadeel van siliconenprothesen is dat zij kunnen gaan lekken. Dit kan tot allerlei lichamelijke klachten leiden, zoals chronische vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten en concentratiestoornissen. Tal van vrouwen beweren dat ze door de siliconen in hun lijf ontzettend ziek zijn geworden. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is overigens nog steeds omstreden.

Synoniemen: