Hormonen
Hormonen zijn chemische boodschappers van het lichaam die o.a. door de endocriene klieren worden afgegeven aan het lichaam. De hormonen komen direct in de bloedbaan terecht, waar ze als een soort boodschappenjongens bepaalde organen tot activiteit aanzetten.
Het belangrijkste sexhormoon bij jongens is testosteron. Bij meisjes zijn de belangrijkste sexhormonen oestrogeen en progesteron. De sexhormonen zorgen voor verschillende dingen, zoals het ontstaan en gezond houden van de geslachtsdelen en het op gang brengen van de lichamelijke ontwikkelingen in de puberteit. Ook spelen ze een rol bij seksueel verlangen en voortplanting.
Bij mannen is de hoeveelheid testosteron in het bloed redelijk constant, maar bij de vrouw wisselt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron sterk, afhankelijk van het tijdstip in haar cyclus, of zij al dan niet zwanger is en van haar leeftijd.
Als de klieren in het lichaam niet goed functioneren dan kunnen de hormoonspiegels in het bloed te laag of te hoog worden. Je kunt dan lichamelijke klachten krijgen, maar het kan ook tot seksuele problemen leiden (niet nat worden van de vagina bij opwinding, het uitblijven van de erectie, of verminderd seksueel verlangen).
Synoniemen: geslachtshormonen
Informatie
Thema