A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Inwendig Onderzoek

Bij meisjes is soms een inwendig onderzoek nodig, bijvoorbeeld als je een vaginale infectie hebt, een spiraaltje wilt laten plaatsen of een pessarium nodig hebt.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Bij binnenkomst stelt de arts je meestal eerst wat vragen over gezondheid, menstruatie, afscheiding en dergelijke. Na het gesprek moet je op een onderzoekstafel liggen. De arts voelt normaliter eerst je buik en doet daarna een vaginaal onderzoek. Hiervoor moet je je benen optrekken. Vaak zijn er beensteunen, die dit wat makkelijker maken.

De arts doet een plastic handschoen aan en gaat met één of twee vingers in je vagina. Met de andere hand op je buik voelt de dokter je baarmoeder, eileiders en eierstokken. Met behulp van een eendenbek bekijkt de arts je baarmoedermond en vaginawand. Meestal voel je dit wel een beetje, maar doet het geen pijn.

Het onderzoek duurt heel kort. Toch vinden veel meisjes en vrouwen het vervelend om zich vaginaal te laten onderzoeken. Als je laat weten dat het de eerste keer is, zal de arts extra voorzichtig zijn. Vraag bij het maken van een afspraak om een vrouwelijke arts als je dat liever hebt.

Synoniemen:

Informatie

Thema