A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Klysma

Een klysma is een instrument waarmee water via de anus in de endeldarm gebracht wordt om deze te reinigen. Andere woorden hiervoor zijn: enema, intieme douche, lavement en darmspoeling.

Het gaat om een knijpfles met een lange tuit of om een soort zak met een slang eraan. Sommigen bevestigen een slang aan de douche. Het mondstuk van de slang of fles wordt 2 of 3 centimeter in de anus geschoven en het water wordt naar binnen gespoten. Het komt in de darmen terecht, waar het oude ontlasting en afvalstoffen losweekt van de darmwand. Na 5-20 minuten krijg je aandrang om naar het toilet te gaan en komt het naar buiten. Meestal gaat het om een halve of hele liter lichaamswarm water.

In de medische wereld worden klysma’s gegeven om de darmen voor een operatie schoon te spoelen en bij verstoppingen. Bij sex wordt het gebruikt om de endeldarm te reinigen voordat men aan anale sex begint . Sommigen gebruiken een klysma als ze “doktertje spelen”, waarbij de “patiënt” (de onderdanige) het water krijgt ingespoten.

Synoniemen:

Thema