A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Libido

Libido is seksuele drift, de behoefte aan sex. Je zou het de motor van seksuele activiteit kunnen noemen. Iemand met een hoge libido heeft veel zin in sex. Dit uit zich bijvoorbeeld in voortdurende aandacht voor aantrekkelijke jongens of meisjes, interesse in seksuele prikkels (erotische verhalen, porno, etc.), seksuele fantasieën en dagdromen, en ook in de behoefte om te masturberen.

Het libido van mensen verschilt sterk. In een relatie moet je daar rekening mee houden. Mannen hebben in de regel een hoger libido dan vrouwen, maar in relaties kan het ook andersom zijn. Bij mannen is de libido meestal het hoogst aan het eind van de tienerjaren. Bij vrouwen hebben dertigers doorgaans het hoogste libido.

Libido heeft zowel een biologische als een psychische oorzaak. De belangrijkste biologische oorzaak is een hormoon: testosteron. Belangrijke psychische invloeden zijn seksuele prikkels om je heen. Ook je ervaringen zijn belangrijk. Vervelende doen je verlangen naar sex afnemen, prettige ervaringen maken dat je er steeds meer zin in krijgt.

Het is niet altijd makkelijk je libido in goede banen te leiden. Het is een hele kunst je behoefte aan sex een zodanige plek in je leven te geven dat het prettig voelt. Uiteindelijk moet een goede mix ontstaan tussen je seksdrift, je ideeën over relaties en je normen en waarden.

Synoniemen: seksdrift

Informatie

Thema