A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Mirena

Het hormoonhoudende spiraaltje (merknaam: Mirena) is een klein buigzaam plastic voorwerp met een hormoonreservoir. Mirena is een soort kruising tussen het koperspiraaltje en de pil.

Het wordt in de baarmoeder geplaatst, waar het regelmatig een geringe hoeveelheid hormonen afgeeft. Die beïnvloeden de baarmoederwand zodanig dat een bevrucht eitje zich niet kan nestelen. Ook wordt het slijm in de baarmoederhals taaier en dikker, waardoor zaadcellen moeilijk de baarmoeder in kunnen zwemmen.

Mirena wordt doorgaans geplaatst bij vrouwen die lichamelijk volgroeid zijn en vaak voorgeschreven bij vrouwen die hun gezin compleet hebben. Maar het kan ook geplaatst worden als je nog geen kinderen hebt gehad. Dit gebeurt steeds vaker; bij meiden neemt de populariteit van Mirena toe.

Mirena is zeer geschikt voor vrouwen die last hebben van erg veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Het zorgt ervoor dat de menstruaties korter, lichter en minder pijnlijk worden. Bijwerkingen zijn zeldzaam door de plaatselijke toediening van hormonen en de zeer lage dosering. Dit alles resulteert in een hoge tevredenheid onder Mirena gebruiksters (91%). Het hormoonspiraaltje kan 5 jaar blijven zitten.

Synoniemen: