A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Schaamhaar

Schaamhaar is het haar dat groeit op de geslachtsdelen.

Het tijdstip waarop het schaamhaar begint te groeien verschilt sterk. Het kan al doorkomen op acht jarige leeftijd, maar ook pas op vijftienjarige leeftijd. Bij jongens gebeurt het meestal vlak na het groter worden van de ballen en penis en bij meisjes komt het meestal door na het dikker worden van de tepels en het begin van de borstgroei.

In het begin gaat het om vrij weinig haar, dat zacht is. Na ongeveer een jaar nemen de haren in omvang toe, worden ze donkerder van kleur en krijgen ze meer krul. Tussen de dertien en vijftien worden ze vaak wat stugger en wordt de bos dikker.

Schaamhaar is vaak donker van kleur, maar het kan ook (licht) blond zijn of rood. Doorgaans is het een slag donkerder dan hoofdhaar.

Bij meisjes kan het schaamhaar zich beperken tot een kleine driehoek, maar het kan ook doorlopen naar de dijen en buik. Bij jongens kan het haar alleen boven de penis zitten, maar zich ook uitbreiden naar de navel, penis en ballen. Bij zowel jongens als meiden loopt het haar vaak door in de bilspleet.

Haar onder de oksels komt meestal 1 of 2 jaar later door dan het schaamhaar.

Synoniemen:

Informatie

Thema