A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Vastectomie

Sterilisatie bij de man heet vasectomie. Deze operatie gebeurt meestal poliklinisch en duurt ongeveer 20 min. In de balzak wordt een sneetje gemaakt van een centimeter, waardoor de zaadleider naar buiten wordt gehaald. Deze wordt vervolgens doorgesneden en eventueel wordt er een stukje verwijderd. Daarna worden beide uiteinden dicht gesmolten of gebrand.

Bij een orgasme heeft de man na vastectomie nog gewoon een zaadlozing. Maar hierin zitten geen zaadcellen meer. De weg die de zaadcellen normaal afleggen van de ballen naar de penis is door deze operatie namelijk afgesloten. De zaadcellen komen er dus niet meer uit, maar worden afgebroken en opgenomen door het bloed.

Het sperma ziet er niet anders uit dan bij mannen die niet gesteriliseerd zijn. Dat komt omdat sperma slechts voor 1 tot 3% uit zaadcellen bestaat. De rest is prostaatvocht, dat dun is en melkachtig wit, en vloeistof uit de zaadblaasjes, dat geelachtig is en klonterig. Alleen onder een microscoop kun je zien dat er geen zaadcellen in het sperma zitten.

Synoniemen: sterilisatie,

Informatie

Thema