Geslachtsziekten

Op deze pagina kun je alles vinden over het onderwerp “Geslachtsziekten“. Vind informatie over de diverse geslachtsziektes en onveilig vrijen. Ook is er aandacht voor het voorkomen van SOA’s.

Een geslachtsziekte oftewel seksuele overdraagbare aandoening (SOA) is een infectie aan de geslachtsdelen. Geslachtsziekten worden meestal via seksueel contact overgedragen, maar zijn ook overdraagbaar via besmet bloed. In de meeste gevallen loop je een geslachtsziekte op via onveilige seks, hierdoor wordt een geslachtsziekten vaak in hetzelfde rijtje geplaatst als seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Besmetting heb je vaak niet eens direct door er zijn dan ook vele vormen van geslachtsziekten. Hieronder vind je de meest bekende vormen van geslachtsziektes:

Meest bekende geslachtsziektes

Geslachtsziekten

Naar schatting raken er jaarlijks meer dan 100.000 Nederlanders besmet met één of meerdere van de geslachtsziekten. Het gevaar ligt hem in dat je niet altijd ziek wordt van een geslachtsziekte. Het komt dus vaak voor dat mensen elkaar infecteren, zonder het te weten. Laat je daarom regelmatig onderzoeken op geslachtsziekten, helemaal als je wisselende sekspartners hebt. De meeste ziektes zijn gemakkelijk te behandelen bij detectie.