HIV / AIDS

hiv aids

Op deze pagina kun je alles vinden over het onderwerp “HIV/AIDS”. Vind informatie en symptomen bij mannen en vrouwen over de geslachtsziekte HIV / AIDS. Ook is er aandacht voor de andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Helaas is HIV één van de meest voorkomende geslachtsziekten in Nederland. HIV is prima te behandelen en te genezen, voorwaarde is wel dat je snel HIV opmerkt. Laat je daarom altijd goed checken na onveilige seks, een HIV test kan je via de huisarts aanvragen. Als je niet snel genoeg erbij bent en het HIV virus niet remt met hiv-remmers, loop je kans op Aids.

Hoe loop je HIV/Aids op

Via onveilige seks kan je besmet raken met het HIV virus. Het virus kan in het bloed, sperma, vagina vocht of zelfs in de moedermelk zitten. Bij onveilige anale seks is de kans op HIV nog groter. Vrij dus altijd veilig met een condoom.

Symptomen HIV/Aids

Als je pas korte tijd besmet bent met het HIV virus, kan je de volgende symptomen hebben: koorts, uitslag op de huid, algehele malaise en vermoeidheid. Als je langere tijd het HIV virus draagt kun je last hebben van ernstig gewichtsverlies, koorts, overmatig zweten, diarree, kortademigheid en vermoeidheid.