Vruchtbaarheid

vruchtbaarheid

Als je een kinderwens hebt en dus zwanger wilt worden is het belangrijk om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Je kan alleen zwanger raken als je ovuleert, de eisprong zorgt voor vruchtbaarheid bij vrouwen. Je kan als vrouw aan je lichaam merken als je vruchtbaar bent, meestal is het te merken aan de baarmoederhalsslijm, de baarmoeder zal in je vruchtbare periode een stuk soepeler aanvoelen. Als je niet vruchtbaar bent voelt de baarmoedermond vaak stroef aan. Tijdens de ovulatie daalt ook je temperatuur, vaak in kleine aantallen, waardoor je dit niet vaak merkt. Twijfel je of je vruchtbare periode is aangebroken? Doe een ovulatietest en ontdek direct of je vruchtbaar bent. Eventueel kan je ook een vruchtbaarheidskalender gebruiken.

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Tijdens de menstruatie cyclus heb je een aantal dagen dat je vruchtbaar kan raken, dit is een aantal dagen voor de eisprong en de dag na de eisprong. In deze dagen ben je dus vruchtbaar. Je hebt zelfs verschillende ovulatie rekenmachines, waarmee je kan uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent.

Bevruchting

Als een eicel vanuit de eierstok de eileider bereikt kan je zwanger worden. Als de zaadcel van de man de eisprong bereikt kan je bevrucht raken. De eicel moet zich vervolgens nestelen in de baarmoederwand voor een succesvolle zwangerschap.